Leksykon składników

  • Apryl/Capramidopropyl Betaine

    Delikatny środek zmiękczający; w kosmetykach umożliwia powstanie emulsji i zagęszcza produkt. W odżywkach i szamponach działa antystatycznie.

  • Bambus

    Bamboo

    Relaksuje i nawilża, nadając skórze elastyczność, miękkość i promienny wygląd. Stosowany jako naturalne ścierniwo delikatnie złuszcza naskórek, eliminując martwe komórki; oczyszcza pory i redukuje przebarwienia. Wzmacnia tkankę łączną, działając ujędrniająco i antycellulitowo.

    • nawilżenie
    • oczyszczenie
    • ujędrnienie
    • wygładzenie
    • złuszczenie

    Do wszystkich rodzajów skóry.

  • Centella

    Wyciąg z wąkroty azjatyckiej poprawia kondycje skóry i łagodzi podrażnienia. Działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, antybakteryjnie i przeciwobrzękowo. Wpływa na metabolizm komórek skóry, stymulując syntezę kolagenu.

    Do wszystkich rodzajów skóry, szczególnie do skóry trądzikowej, dojrzałej oraz naczynkowej.

    • odmłodzenie
    • spowolnienie procesów starzenia
    • łagodzenie
    • uelastycznienie

    Czy wiesz, że wąkrota azjatycka…

    … była stosowana w lecznictwie już w starożytności jako uniwersalny lek na wiele dolegliwości?

  • Cukier trzcinowy

    Cane sugar

    Bogaty w cenne pierwiastki (magnez, fosfor, potas) i witaminy (B1, B2, B5, E) cukier działa kojąco i bakteriobójczo. Stosowany jako składnik peelingów wygładza skórę i zwiększa jej napięcie, wspomagając wchłanianie składników odżywczych i utrzymanie wilgoci.

    • łagodzenie
    • nawilżenie
    • odmłodzenie
    • ujędrnienie
    • wygładzenie

    Do wszystkich rodzajów skóry, w tym także do skóry skłonnej do podrażnień, trądzikowej.

    Czy wiesz, że cukier trzcinowy…

    …zawiera dużo soli mineralnych?

    …w średniowieczu był podawany w pigułkach jako lekarstwo na ból głowy?

  • Ekologiczny ekstrakt z jagód Acai

    Euterpe oleracea extract

    Roślinne panaceum: bogaty w polifenole wyciąg z owoców palmy brazylijskiej, rosnącej w deszczowych lasach Amazonii, wspomaga krążenie, a dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia i pomaga regenerację tkanek, nienasyconych kwasów tłuszczowych - zwiększa elastyczność błon komórkowych, aminokwasów – wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, pierwiastków śladowych i witamin – wspomaga odporność.

    • energizacja
    • oczyszczenie
    • regeneracja
    • odmłodzenie
    • opóźnienie procesów starzenia
    • wzmocnienie
    • łagodzenie podrażnień

    Do wszystkich typów skóry i włosów

    Czy wiesz, że jagody acai…

    …przez stulecia stanowiły podstawę diety mieszkańców amazońskiej dżungli?

  • Hydrovance®

    Naturalnego pochodzenia opatentowana substancja aktywna silnie nawilża i zmiękcza skórę. Stosowana w kosmetykach ułatwia wchłanianie składników odżywczych i wygładza nierówności skóry.

  • Kompleks witamin E-C-F

    Witamina E – zapewnia skórze młody i zdrowy wygląd, działając przeciwutleniająco, regenerująco i chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

    Witamina C - działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wyrównuje koloryt i stymuluje syntezę kolagenu.

    Witamina F – mieszanina trzech nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego, linolenowego i arachidonowego – zmiękcza i regeneruje skórę, chroniąc ją przed utratą wody i spowalniając procesy starzenia.

    • łagodzenie
    • nawilżenie
    • ochrona UV
    • odmłodzenie
    • regeneracja

    Do wszystkich rodzajów skóry.

  • Kwas hialuronowy

    Hyaluronate

    Wytwarzany naturalnie przez wszystkie żywe organizmy zapobiega utracie wody i sprężystości, chroni skórę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. W kosmetykach dodatkowo wspomaga wchłanianie innych substancji czynnych.

    • nawilżenie
    • odmłodzenie
    • ujędrnienie
    • wygładzenie

    Do cery suchej, dojrzałej, pozbawionej elastyczności.

    Czy wiesz, że kwas hialuronowy…

    …niegdyś pozyskiwany z tkanek zwierzęcych, dziś otrzymuje się metodami biotechnologicznymi?

  • Lauryl Glucoside

    Naturalnego pochodzenia środek powierzchniowo czynny używany w kosmetykach jako substancja myjąca, umożliwiająca powstanie emulsji i zwiększająca lepkość produktu.

  • Liftessence Nature PF®

    Polisacharyowa kompozycja z wyciągiem z wielkiej paproci nowozelandzkiej ma właściwości ściagające i liftingujące. Przynosi natychmiastowy efekt zwiększonego napięcia skóry i redukcji zmarszczek.

  • Masło kakaowe

    Cocoa butter

    Olej tłoczony z ziaren kakaowca działa silnie nawilżająco i odżywczo, a dzięki wyjątkowemu aromatowi uspokaja i rozluźnia. Łagodzi podrażnienia, wspomaga regenerację skóry poddawanej szkodliwemu działaniu czynników zewnętrznych, redukuje rozstępy.

    • łagodzenie
    • łagodzenie
    • nawilżenie
    • uelastycznienie
    • wygładzenie

    Do wszystkich rodzajów skóry ze szczególnym uwzględnieniem skóry suchej i skłonnej do podrażnień.

    Czy wiesz, że masło kakaowe…

    …to najzdrowszy na świecie tłuszcz do smażenia?

  • Masło shea

    Vitellaria paradoxa butter

    Dzięki bogatej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin olej roślinny wytłaczany z nasion afrykańskiego drzewa Masłosz parka odżywia i odmładza, chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i wspomaga regenerację komórek, łagodząc podrażnienia i przyspieszając gojenie ran.

    • nawilżenie
    • ochrona
    • odmłodzenie
    • regeneracja
    • odżywienie
    • łagodzenie

    Do każdego rodzaju skóry, w szczególności do skóry suchej, podrażnionej.

    Czy wiesz, że masło shea…

    …było używane już w starożytnym Egipcie, a w mieszkańcy Afryki uważają drzewo shea za święte?

  • Myramaze®

    Ekstrakt z południowoafrykańskiej Myrothamnus flabellifolia dostarcza chroni błony komórkowe i lipidy przed działaniem wolnych rodników. Intensywnie nawilża i zapobiega przesuszeniu.

    • nawilżenie
    • ochrona
    • regeneracja
    • odmłodzenie
    • łagodzenie

    Do zniszczonej, przesuszonej skóry.

    Czy wiesz, że Myrothamnus flabellifolia…

    … ma wyjątkowe zdolności przystosowania się do trudnych warunków. Potrafi przetrwać wielomiesięczne okresy suszy, by zazielenić się w ciągu kilku godzin od momentu, kiedy spadnie pierwsza kropla deszczu.

  • Olej makadamia

    Macadamia Ternifolia Seed Oil

    Olej tłoczony z orzechów australijskiego drzewa Makadamia dzięki bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz zawartości naturalnie występującego w ludzkiej skórze kwasu oleopalmitynowego ma działanie silnie regenerujące i nawilżające. Poprawia elastyczność skóry, pomagając jej zachować promienny i młody wygląd i walczyć z cellulitem.

    • nawilżenie
    • odmłodzenie
    • opóźnienie procesów starzenia
    • regeneracja
    • ujędrnienie

    Do skóry dojrzałej, suchej i skłonnej do podrażnień, wystawianej na działanie zimna, wiatru i promieni słonecznych.

    Czy wiesz, że orzechy makadamia…

    …są uważane za jedne z najsłodszych na świecie. Sam olej ma wyjątkowy aromat, działający relaksująco.

  • Olej nagietkowy

    Calendula officinalis oil

    Wyciąg z kwiatów nagietka lekarskiego wytwarzany metodą maceracji kwiatów w oleju słonecznikowym jest tradycyjnie stosowany w leczeniu ran, podrażnień, wysypek, oparzeń i stanów zapalnych. Nawilża, natłuszcza, wygładza i zmiękcza skórę.

    • łagodzenie
    • nawilżenie
    • ochrona
    • oczyszczenie
    • regeneracja
    • wygładzenie

    Do skóry suchej, wrażliwej i podrażnionej, także niemowląt i dzieci; do skóry trądzikowej.

    Czy wiesz, że kwiat nagietka…

    …był tradycyjnie używany jako odtrutka?

    …jest wykorzystywany jako substytut szafranu do barwienia produktów spożywczych?

  • Olej słonecznikowy

    Helianthus annuus seed oil

    Wytłaczany na zimno z nasion słonecznika olej naturalnie regeneruje i zmiękcza naskórek. Reguluje wydzielanie sebum, działa przeciwzapalnie i odmładzająco, hamując powstawanie wolnych rodników.

    • łagodzenie
    • odmłodzenie
    • regeneracja
    • spowolnienie procesów starzenia
    • wygładzenie

    Szczególnie polecany do cery tłustej i mieszanej.

    Czy wiesz, że olej słonecznikowy…

    …dzięki zawartości potasu pomaga regulować gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dostarczając też dużych ilości: cynku, miedzi, manganu i selenu?

  • Organiczny ekstrakt z jagód Goji

    Lycium barbarum fruit extract

    Wyciąg z jagód kolcowoju pospolitego. Bogaty w witaminy i składniki odżywcze: sole mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe i aminokwasy ma silne właściwości przeciwutleniające, dodaje energii i witalności.

    • energizacja
    • opóźnienie procesów starzenia
    • regeneracja
    • stymulacja
    • ujędrnienie

    Do wszystkich typów skóry, w szczególności do skóry suchej i zmęczonej, poddanej działaniu promieni słonecznych

    Czy wiesz, że jagody goji…

    …mają wiele wspólnego z ziemniakami i pomidorami? Należą do tej samej grupy roślin psiankowatych.

  • Organiczny ekstrakt z centelli

    Wyciąg z liści wąkrotki azjatyckiej) ma działanie podobne do estrogenów: wzmacnia tkankę łączną, wspomagając syntezę włókien kolagenowych i kwasu hialuronowego. Intensywnie regeneruje tkanki, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, likwiduje przebarwienia i obrzęki.

    • nawilżenie
    • odmłodzenie
    • regeneracja
    • ujędrnienie

    Do wszystkich rodzajów skóry.

  • Organiczny ekstrakt z miłorzębu japońskiego

    Ginkgo biloba leaf extract

    Wyciąg z liści miłorzębu wzmacnia tkankę łączną i stymuluje odnowę komórek; chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, pobudza mikrokrążenie, łagodzi podrażnienia i stany zapalne.

    • odmłodzenie
    • regeneracja
    • ochrona
    • stymulacja
    • łagodzenie

    Dla wszystkich rodzajów skóry.

    Czy wiesz, że drzewa miłorzębu japońskiego…

    …żyją nawet 1000 lat?

  • Organiczny ekstrakt z szałwii muszkatołowej

    Salvia sclarea oil

    Olejek z liści szałwii muszkatołowej natychmiastowo nawilża i chroni skórę przed utratą wody oraz szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, pomagając zachować zdrowy i młodzieńczy wygląd. Działa tonizująco i ściągająco; goi, odkaża i łagodzi podrażnienia.

    • łagodzenie
    • nawilżenie
    • ochrona
    • odmłodzenie
    • opóźnienie procesów starzenia
    • tonizacja

    Do wszystkich rodzajów skóry, w szczególności skóry suchej, wystawionej na działanie zimna, wiatru i słońca.

    Czy wiesz, że szałwia muszkatołowa…

    jak wszystkie kserofity, potrafi przetrwać bez wody długie tygodnie?

  • Organiczny ekstrakt z winorośli

    Vitis vinifera leaf extract

    Wyciąg z liści czerwonych winogron stymuluje mikrokrążenie, wzmacnia naczynka i działa ściągająco, pomagając likwidować przebarwienia i obrzęki. Dzięki wyjątkowym właściwościom przeciwutleniajacym opóźnia procesy starzenia. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, chroni przed promieniami UV.

    • ochrona UV
    • odmłodzenie
    • opóźnienie procesów starzenia
    • pobudzenie

    Do wszystkich rodzajów skóry i włosów, w szczególności zmęczonych, matowych, pozbawionych energii i witalności. Do cery naczynkowej.

  • Organiczny olej arganowy

    Argania spinosa kernel oil

    Olej tłoczony z orzechów drzewa arganowego (in. drzewa żelaznego), tradycyjnie wykorzystywany przez marokańskich Berberów. Bogaty w wartościowe kwasy, tłuszcze i witaminy, jest ceniony ze względu na swoje wyjątkowe właściwości nawilżające, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Skutecznie redukuje blizny i rozstępy, poprawia kondycję tkanki łącznej, chroni naskórek przed utratą wody i oczyszcza.

    • łagodzenie
    • nawilżenie
    • odmłodzenie
    • regeneracja
    • spowolnienie procesów starzenia
    • ujędrnienie
    • wygładzenie

    Do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry, włosów i paznokci.

    Czy wiesz, że olej arganowy…

    …jest szczególnie ceniony przez kucharzy? Nadaje potrawom ciekawy orzechowy posmak, ale także ma wyjątkowe właściwości zdrowotne: obniża poziom złego cholersterolu, korzystnie wpływa na układ trawienny i odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

  • Organiczny olej jojoba

    Simmondsia chinensis seed oil

    Wyciąg z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej, pochodzącej ze środkowoamerykańskich pustyń Sonora i Mojave. Dzięki strukturze przypominającej ludzkie sebum łatwo się wchłania, zapewniając skórze i włosom miękkość, witalność i optymalny poziom nawilżenia.

    • łagodzenie
    • nawilżenie
    • ochrona UV
    • regeneracja
    • ujędrnienie
    • wygładzenie

    Dla każdego rodzaju skóry ze szczególnym uwzględnieniem skóry suchej i skłonnej do podrażnień, skóry przetłuszczającej się i trądzikowej.

    Czy wiesz, że wyciąg z nasion jojoby…

    …działa jak naturalny filtr UV o faktorze 4?

    …przypomina nie tylko ludzkie sebum, ale i tłuszcz wielorybi? Dzięki swoim właściwościom może z powodzeniem zastępować tran, przyczyniając się do ochrony wielorybów na świecie.

  • Organiczny olej kokosowy

    Organic coconut oil

    Tłuszcz pozyskany w procesie tłoczenia miąższu orzechów kokosowych. Bogaty w witaminy: B2, B6, C i E, a także w sód i potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo i kwas foliowy. Stosowany zarówno w kosmetyce, jak i przemyśle spożywczym.

    • nawilżenie
    • wygładzenie
    • łagodzenie
    • spowolnienie procesów starzenia

    Do każdego rodzaju skóry, w tym także do skóry suchej, skłonnej do podrażnień, atopowej.

    Czy wiesz, że palma kokosowa…

    w sanskrycie oznacza „drzewo dostarczające wszystkiego, co niezbędne do życia”?

  • Propanediol - Zemea®

    Pozyskiwany w 100 proc. z ziaren kukurydzy glikol roślinny wspiera działanie nawilżające kosmetyków i redukuje ilość konserwantów niezbędnych do zachowania ich barwy, właściwości i konsystencji. Nie uczula i nie powoduje podrażnień.

  • Riboxyl®

    Pozyskiwana z cukrów ziaren kukurydzy substancja aktywna wpływa na metabolizm komórek, ujędrnia i rewitalizuje skórę.

    • regeneracja
    • tonizacja
    • ujędrnienie
  • Ryż

    Działa jak naturalne ścierniwo – wygładza i matuje skórę, wspomaga zatrzymanie wody w naskórku i wspomaga procesy regeneracji, wpływając na zwiększenie produkcji kolagenu.

    • złuszczenie
    • wygładzenie
    • nawilżenie
    • regeneracja

    Do wszystkich rodzajów skóry.

  • Sodium Cocoamphoacetate

    Sól sodowa kondensatu kwasów oleju kokosowego z hydrolizatem keratyny; łagodny środek myjący pochodzenia roślinnego.

  • Sól morska

    Sea salt

    Pozyskiwana w procesie odparowania wody morskiej sól ujędrnia skórę, poprawia jej koloryt i reguluje wydzielanie sebum. Przyspiesza przemianę materii pobudzając krążenie i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Stosowna jako naturalny peeling wspomaga wchłanianie składników odżywczych, pobudza i nawilża.

    • nawilżenie
    • odżywienie
    • regeneracja
    • ujędrnienie
    • wyszczuplenie

    Do każdego typu skóry.

    Czy wiesz, że sól morska…

    dysponuje profilem mineralnym najbliższy profilowi ludzkiej krwi?

  • Tocopheryl Acetate

    Organiczny związek chemiczny o silnym działaniu przeciwutleniającym – stabilna witamina E – poprawia nawilżenie skóry i wzmacnia jest naturalną barierę ochronną, działając przeciwzapalnie i zapobiegając podrażnieniom i wnikaniu szkodliwych substancji. Ma korzystny wpływ na mikrokążenie, poprawia nawilżenie skóry.

    • odmłodzenie
    • spowolnienie procesów starzenia
    • ochrona
    • łagodzenie
    • nawilżenie

    Do wszystkich rodzajów skóry, szczególnie do skóry dojrzałej oraz suchej, uszkodzonej przez słońce.

    Czy wiesz, że witamina E…

    …stosowana w kosmetykach działa jak naturalny konserwant, chroniąc je przed zmianą koloru, konsystencji i właściwości?